06-23-500-770
honlaptérképajánlásletölthető dokumentumok Jura elérhetőség
slide1
slide2
slide3
slide4
slide5
slide6
Termékek:
Kosár tartalma


Római Travertin


Mészkő vagy travertin?

A mészkő tengerekben és édesvizekben is képződhet. Főleg kalcium-karbonátból, kalcitból és aragonitból álló üledékes kőzet. A folyamatosan rárakódó újabb és újabb üledéktömegek tömörítik. Gyakoriak benne az ősmaradványok és a növénylenyomatok. Az édesvízi mészkő (pl. Római travertin) a vízből történő kiválással, a tengeri mészkő (pl. Jura mészkő) pedig a mészvázas állatok (kagylók, csigák stb.) vázának felhalmozódásából alakul ki. A mészkő szerkezete a keletkezés körülményeitől függően lehet tömött, vagy lyukacsos.

Travertin – édesvízi mészkő

A mai kőzettan a köveket három fő csoportba sorolja: vulkáni, üledékes és átalakult kőzetekre. A „travertin” szó maga édesvízi mészkövet jelent. A Római Travertin üledékes mészkő, fő ásványa a kalcit. Szerkezete lyukacsos.

Az emberiség kezdetektől fogva a jól fejthető, könnyen faragható (megmunkálható), esztétikus, kalcium-karbonát tartalmú köveket használta az építkezéseknél. Legnépszerűbb volt az átalakult (metamorf) márvány, valamint az üledékes mészkő és dolomit.

Lyukacsos mészkövet – csak szépen? Akkor csak beltérben.

Fontos szempont volt még a fagyállóság és a hőszigetelő képesség is, melyet a kőzetek porózussága befolyásol. A lyukacsos mészkövek esetén a lyukak mérete, és egymáshoz való elhelyezkedése a vízfelvevő képességet befolyásolja. Minél több vizet vesz fel egy kőzet, annál kevésbé fagyálló. Míg a tömött mészkövek és márványok alig 0,1 - 0,8 súlyszázalék vízfelvétellel rendelkeznek, addig az édesvízi mészkő 1,0 - 6,0 súlyszázaléknyi vizet vesz fel és tart magában. A nagyon lyukacsos kőzetek azért nem tekinthetők fagyállónak, mert a beléjük kerülő víz télen megfagyva, majd újra felolvadva-megfagyva nagy károkat tud okozni. A kövek fagyállóságát már a XIX. század végétől vizsgálták. A lyukacsos köveket vagy csak beltérben használták, vagy télen letakarva védték őket (pl. teraszburkolat esetén). A lyukacsos kőzetek nem csak a fagyállóság miatt, hanem esztétikai szempontból sem ajánlottak kültérre. A lyukak mentén ugyanis a kőzet néhány hónap alatt elkoszolódik. Kültérre a tömör szerkezetű Jura mészkövet ajánljuk Önnek.

Csak harmonikusan

Önnek is fontos otthonában a harmónia megteremtése? Egy fárasztó nap után ide térünk haza, reggelente pedig innen indulunk el. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen látvány fogad bennünket, amikor belépünk a bejárati ajtón. A padlólapok anyagának és felületének átgondolt kiválasztásán nagyon sok múlik. Az esztétika mellett fontos a kopásállóság, a tartósság és a könnyű tisztántarthatóság is.

Milyen burkolatot szeretne? Olyat, ami jól illik a bútoraihoz, a textíliákhoz és a kiegészítőkhöz? Talán az lenne a legegyszerűbb, ha a lakás minden helyisége ugyanolyan színű és felületű burkolatot kapna, azonban nem alkalmas minden burkolólap minden helyiségbe (és valljuk be, unalmas is lenne), ezért vásárláskor a praktikum mellett fordítsunk kellő figyelmet az összhangra is.

    

A Római Travertin padlóburkolat előnyei:

 1. meleg, barátságos
 2. fahatású
 3. változatos színvilágú
 4. gazdag formaválasztékú
 5. minden építészeti stílushoz illik
 6. kopásálló
 7. nem éghető
 8. vízhatlan
 9. tartós: élettartama ápolástól függően több 100 év is lehet
 10. könnyen tisztántartható
   

 

 

Legyen szép otthona. Válasszon családjának természetes kőburkolatot!
Kérdése van a Római Travertinről?
Hívja szakértő munkatársunkat a 06-23-500-770-es telefonszámon!

Árajanlatot kérek
2040 Budaörs, Károly király utca 16.
Járjunk természetesen!
Vissza   Laptetőre   Főoldalra
Hírek  |  Hasznos oldalak  |  Adatvédelem  |  Lakberendezés trendMagazin
Utolsó frissítés:
Minden jog fenntartva. Az oldalon publikált anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak, felhasználásuk kizárólag a szerző írásos engedélyével lehetséges!
Honlapkészítés:Eastside Informatika Kft.